Lijm, welke en waarvoor?

0
Lijm voor sieraden

Sieraden Lijm en Lijmsoorten

Er zijn verschillende lijm om sieraden te maken, ik bespreek hier de meest gebruikte soorten. Het slagen van je project hangt volledig af van welke lijmsoort je waarvoor gebruikt.

Materialen kunnen oplossen of verkleuren door het gebruik van verkeerde lijmsoort. “Door ervaring leert men” inmiddels heb ik behoorlijke ervaring gekregen met lijmsoorten en verlijmen, niet alleen van sieraden, maar ook in dagelijks gebruik.

Er zijn 4 soorten die ik het meest gebruik om sieraden te maken.

  • Secondelijm
  • Hasulite sieradenlijm
  • Hasulite Strasslijm
  • Bison Max Repair

Elke heeft zijn eigen eigenschappen en ik beoordeel welke ik ga gebruiken op het moment dat ik de materialen in handen heb die ik ga verlijmen.

Lijmsoort, welke en waarvoor?

Secondelijm

Deze kun je alleen gebruiken als de oppervlakken volledig glad zijn, en beide zijde elkaar volledig raken, elke kleine oneffenheid in het oppervlak is een zwakke plek en de kans is 80% dat er geen goed verbinding is.

Gebruik secondelijm in minimale hoeveelheden. Hoe meer je gebruikt hoe moeilijker het lijmen wordt, onderdelen glijden weg en omdat er een langer droogtijd is krijgt het de kans uit te lopen. Iedereen weet hoe snel je vingers aan elkaar komen te zitten.

Hasulite Sieradenlijm

Deze is iets dikker dan secondelijm. Je moet na het lijmen zorgen dat je onderdeeltje waterpas ligt, en moet 24 uur uitharden en de kans bestaat dat de onderdeeltjes toch nog van elkaar glijden. Voordeel boven secondelijm is dat je de onderdeeltjes makkelijk kan positioneren omdat de droogtijd langer is.

Hasulite Strasslijm

Deze is speciaal voor strass-steentjes, als je strass-steentjes met de verkeerde lijm verlijmd zal deĀ  goudkleurige folielaag aan de onderzijde oplossen en het strass-steentje wordt dof.

Bison Max repair

Dit is een heel goede lijm die overal verkrijgbaar is, je kunt met deze lijm vrijwel alles lijmen en is heel erg sterk. Ook deze lijm heeft een droogtijd van 24 uur, maar dan zit het wel vast. De lijm is ook zuurvrij, transparant en verkleurt ook niet, net als alle andere boven genoemde lijmsoorten.

Bubbels in je lijm?

Plaats uw reactie